naar Homepagina
  1. Lewis Hamilton: van karting kid tot vijfvoudig wereldkampioen

Lewis Hamilton: van karting kid tot vijfvoudig wereldkampioen

“Hi, I’m Lewis Hamilton and one day I’m driving for McLaren.” Als we de verhalen mogen geloven stapte Hamilton tijdens de Autosport Awards van 1995 in z’n eentje op McLaren-baas Ron Dennis af om hem simpelweg mee te delen dat hij op een dag voor zijn team zou racen. Dat de destijds 10-jarige kartkampioen zijn belofte meer dan waar zou maken hoeven we natuurlijk niet uit te leggen. Maar het is wel interessant om eens te kijken naar de achtergrond van de inmiddels vijfvoudig wereldkampioen. Want in tegenstelling tot wat vaak gezegd wordt over Formule 1 coureurs, was Lewis geen rich kid en zat het racen hem niet vanzelfsprekend in het bloed. Ook toen hij zich eenmaal had bewezen als sublieme Formule 1 coureur, werd het hem niet makkelijk gemaakt…

Vier banen tegelijk
Hamilton heeft zijn succesvolle carrière voor een groot deel te danken aan zijn vader. Anthony Hamilton heeft er alles aan gedaan om zijn zoon op de plek te krijgen waar hij nu staat. Hij werkte hard en had soms wel vier banen tegelijk om de dure kartsport van zijn zoon Lewis te kunnen bekostigen. Daarnaast zorgde hij er altijd voor dat de kart – de oudste ter wereld aldus Lewis – in de juiste staat was voor een race. Hamilton Senior was jarenlang manager van zijn zoon, tot Lewis in 2010 besloot dat hij dat niet langer wilde. Het overweldigende succes tijdens zijn Formule 1 debuut in 2007, gevolgd door zijn eerste wereldtitel in 2008 zorgde ervoor dat vader en zoon uit elkaar groeiden. Hamilton wilde voortaan zelf de beslissingen in zijn carrière nemen en hoopte erop dat zijn vader er in het vervolg alleen als vader voor hem zou zijn. Na een moeilijke periode heeft Hamilton inmiddels weer een goede relatie met zijn vader, die regelmatig als trotse supporter aanwezig is tijdens zijn races. Die support kon Lewis in zijn beginjaren overigens goed gebruiken, want als succesvolle ‘niet-blanke’ Formule 1 coureur werd hij niet meteen door iedereen geaccepteerd.

Racisme
Toen Hamilton debuteerde in het team van McLaren en steeds bekender werd in de Formule 1 wereld, werd het hem niet makkelijk gemaakt. Hij had regelmatig te maken met racisme en haatcampagnes toen hij zich in 2007 begon te bewijzen als een fenomenale Formule 1 coureur en in 2008 (de eerste niet-blanke) wereldkampioen werd. Zo kreeg hij tijdens een sponsorbijeenkomst in Sao Paulo een zwarte speelgoedkat toegeworpen als symbool voor ongeluk. En toen hij een testrit maakte op het circuit van Barcelona-Catalunya werd hij opnieuw racistisch bejegend door Spaanse fans met zwarte make-up en pruiken op. Naar aanleiding van deze incidenten en de aanhoudende haatcampagnes overwoog zijn vader aanvankelijk om zijn zoon uit de Formule 1 te halen. Lewis zelf liet zich in het begin van zijn carrière weinig uit over deze negatieve gebeurtenissen, maar snoerde zijn haters wel keer op keer de mond met de vele prijzen en overwinningen die hij behaalde. Met name de laatste jaren maakt hij zich steeds vaker sterk voor diversiteit in de autosport.

Hate it or love it…
Door de jaren heen is de fanclub van Hamilton flink gegroeid. Alleen al een blik op zijn Instagramaccount laat zien dat hij zo’n 9,1 miljoen volgers heeft. Deze populariteit heeft hij niet alleen te danken aan zijn grote aantal overwinningen, maar ook aan zijn sympathieke persoonlijkheid. Als overtuigd veganist, arbeiderszoon en gevierd formule 1-coureur is hij een inspiratiebron voor velen. Op zijn Instagramaccount deelt hij regelmatig inspirerende en motiverende quotes met zijn volgers, waarbij hij zijn geloof en behoefte aan zingeving niet onder stoelen of banken steekt. De Formule 1 coureur heeft ook het imago van een rasechte womanizer. De afgelopen jaren werd hij onder andere gespot met de beeldschone Sophia Richie, dochter van Lionel Richie, Victoria’s Secret model Barbara Palvin, zangeres Nicole Scherzinger, topmodel Gigi Hadid en zangeres Rihanna. Voor veel mannelijke fans des te meer reden om Hamilton op een voetstuk te plaatsen. Het allerbelangrijkst blijft echter zijn reputatie als topcoureur, want eerlijk is eerlijk: er zijn er maar weinig die zó vaak op het podium belandden. Tijdens de GP’s behaalde hij 73 keer een zege en 134 keer een podiumplaats, daarnaast won hij maar liefst 5 keer het WK. Zo ontwikkelde Hamilton zich van karting kid tot een vijfvoudig wereldkampioen!

Bron: Formule1.nl, Autoblog.nl, Motorsport, BBC, Wikipedia, Autosportnieuws.be, McLaren, F1Maximaal, Autosport Awards, Evening Standard, Volkskrant, Mondiaal Nieuws, GVA. 
Telefoon 085 - 08 68 300
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag
Zoover Sports & Events
Zoover Sports & Events
Aagje Dekenstraat 51
8023 BZ Zwolle
Email info@zooversportsevents.nl
Telefoon +31 (0)85 08 68 300
KvK 05059071
BTW nr. NL805657915B01
IBAN NL96 RABO 0345 5999 18
14:55:06 | 0,13 | zooversportsevents | NMT-WEB-118 TourWeb © NetMatch