naar Homepagina
  1. In memoriam: wat ging er mis tijdens de laatste GP van Ayrton Senna?

In memoriam: wat ging er mis tijdens de laatste GP van Ayrton Senna?

Hij staat in het geheugen gegrift van menig race-fan en is een voorbeeld voor veel Formule 1 coureurs van vandaag: de Braziliaanse racelegende Ayrton Senna. Hij kwam in 1994 op 34-jarige leeftijd om het leven op het Italiaanse circuit Imola. Het dramatische GP-weekend van eind april 1994 zou de boeken ingaan als een van de zwartste ooit in de geschiedenis van de Formule 1… Maar wat ging er allemaal mis?

Vrijdag 29 april 1994
Het raceweekend begint al bizar wanneer de Braziliaan Rubens Barrichello tijdens de eerste kwalificatiesessie van de vrijdagtraining met 225 kilometer per uur de kerbstones raakt. De landgenoot van Ayrton verliest de controle over het stuur en wordt de lucht in gelanceerd. De auto vliegt meerdere keren over de kop komt uiteindelijk ondersteboven in de bandenstapel terecht. Het medische team haalt hem bewusteloos uit de auto en hij wordt per helikopter overgebracht naar het ziekenhuis. Wonder boven wonder valt het lichamelijke letsel mee voor de jonge Braziliaan en loopt hij slechts een gebroken neus op. Senna brengt op vrijdagavond nog een bezoekje aan Barrichello in het Maggiore-ziekenhuis in Bologna. De schrik zit er goed in.

Zaterdag 30 april 1994
Met het ongeluk van Barrichello nog vers in het geheugen maken de coureurs zich de volgende dag op voor de kwalificatieraces. Ook de Oostenrijkse coureur Roland Ratzenberger is van de partij. Zijn race carrière is nog maar net begonnen en hij rijdt zijn debuutseizoen binnen de Formule 1. Misschien komt het door zijn onervarenheid en drang om te presteren, of is het de schrik van het ongeluk een dag eerder, maar Ratzenberger maakt tijdens deze kwalificaties een fatale inschattingsfout. De kwalificaties zijn nog maar net begonnen als hij een gedeelte van zijn voorvleugel verliest. Ratzenberger ziet het gebeuren, maar besluit dat de schade aan zijn auto niet ernstig genoeg is om zijn kwalificatierace af te breken. Even later gaat het helemaal mis als hij de controle verliest en met zijn Simtek in de vangrail van de Villeneuve-bocht knalt. Zijn hoofd klapt hard opzij en hij overleeft de crash niet. Senna staat op dat moment naast zijn Williams in de pit en ziet het ongeluk van Ratzenberger op de tv-monitor gebeuren. Een cameraploeg filmt de reactie van de Braziliaan. Deze beelden van Senna gaan de volgende dag de hele wereld over… 

Zondag 1 mei 1994 
Ondanks het noodlottige ongeval van Ratzenberger gaat de race de volgende dag om twee uur ’s middags gewoon van start. Maar als het licht op groen springt gaat het direct al mis. Één van de coureurs krijgt zijn auto niet van de plek en een ander klapt er vol bovenop. Een wiel komt in het publiek terecht en negen toeschouwers raken gewond. Er wordt een herstart gemaakt. Maar de race is nog maar net begonnen als deze opnieuw wordt stilgelegd. Ditmaal is de oorzaak veel ernstiger: Ayrton Senna is na het rechte eind in de Tamburello-bocht met volle snelheid rechtdoor gereden. Hij heeft nauwelijks geremd en raakt de muur met een snelheid van 200 kilometer per uur. Terwijl de race gewoon verdergaat wordt de Braziliaanse topcoureur naar het ziekenhuis afgevoerd. Het blijkt dat een stang van de wielophanging zijn helm doorboord heeft en Senna overlijdt op 1 mei 1994. Hij krijgt op 5 mei een staatbegrafenis in São Paulo. Met de dood van Senna verloor de Formule 1 een van de beste coureurs uit de geschiedenis… Maar één ding is zeker: de Braziliaanse raceheld heeft in de harten van veel Formule 1 liefhebbers voor altijd een speciale plek veroverd!

Op de 25ste sterfdag van Ayrton Senna maakte Rob Kamphues een korte, maar krachtige, reportage over de coureur. Bekijk hem hieronder.

Bron: Ziggo Sport, GP Update, NOS, RacingNews365, GP Today, Trouw, Autobahn.

 

Telefoon 085 - 08 68 300
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag
Zoover Sports & Events
Zoover Sports & Events
Aagje Dekenstraat 51
8023 BZ Zwolle
Email info@zooversportsevents.nl
Telefoon +31 (0)85 08 68 300
KvK 05059071
BTW nr. NL805657915B01
IBAN NL96 RABO 0345 5999 18
14:09:58 | 0,18 | zooversportsevents | NMT-WEB-118 TourWeb © NetMatch