naar Homepagina
  1. Alle wielertruien van de grote rondes uitgelegd

Alle wielertruien van de grote rondes uitgelegd

Geel, rood, roze, paars.. de drie grote wielerrondes hebben nogal wat verschillende kleuren "truien". Tegenwoordig zijn het gewone wielershirts, maar de naam komt nog uit de tijd dat de renners in wollen truien reden als bescherming tegen de kou. De truien worden uitgereikt aan de leider van een bepaald klassement, zoals het algemeen klassement, het puntenklassement voor de beste sprinter of het bergklassement voor de renner die de meeste punten heeft verzameld tijdens de beklimmingen in een ronde. Maar welke truien zijn er bij welk klassement te behalen en waarom zijn bepaalde kleuren gekozen?

Waarom is de gele trui geel?
Je hebt je vast al eens afgevraagd: waarom is de gele trui eigenlijk geel? De kleur van een trui heeft vaak te maken met de sponsor van een ronde op dat moment. Zo heeft de gele trui in de Tour de France de kleur te danken aan het feit dat het organiserende blad op dat moment, l'Auto, op geel papier werd gedrukt. De meest bijzondere trui is toch wel de 'visjestrui', welke in de Ronde van Spanje werd uitgereikt aan de leider van het puntenklassement. Deze trui had een ontwerp met afbeeldingen van visjes er op, dit dankzij de jarenlange sponsoring door de Spaanse visindustrie.

Wisselende kleuren
Het komt regelmatig voor dat een trui een andere kleur krijgt. Zo leek het goud van de leiderstrui in de Vuelta te veel op de gele kleur van de trui uit de Tour de France, er is daarom gekozen voor een rode trui in de Ronde van Spanje. En in de Ronde van Italië is de trui voor het puntenklassement al een paar keer gewisseld van paars naar rood en weer terug.

Bijzondere truien
Naast de truien die in alle drie de rondes worden uitgedeeld, zijn er ook twee bijzondere categorieën. Zo heeft de Giro d'Italia een zwarte trui, welke wordt toegekend aan de renner die op dat moment laatste staat in het algemeen klassement. De Ronde van Spanje heeft combinatieklassement met bijbehorende witte trui. Hierbij krijgt een renner punten op basis van zijn positie in de overige klassementen. 
 


Overzicht wielertruien

Ronde Trui Klassement
Giro d'Italia Roze Algemeen klassement
Giro d'Italia Paars Puntenklassement
Giro d'Italia Blauw Bergklassement
Giro d'Italia Wit Jongerenklassement
Giro d'Italia Zwart Laatste in klassement
     
Tour de France Geel Algemeen klassement
Tour de France Groen Puntenklassement
Tour de France Bolletjestrui (wit met rood) Bergklassement
Tour de France Wit Jongerenklassement
     
Vuelta Rood Algemeen klassement
Vuelta Groen Puntenklassement
Vuelta Bolletjestrui (wit met blauw) Bergklassement
Vuelta Wit Combinatieklassement

Bronnen: Wikipedia, Cyclingstory, Bokes Wielerblog
Telefoon 085 - 08 68 300
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag
Zoover Sports & Events
Zoover Sports & Events
Aagje Dekenstraat 51
8023 BZ Zwolle
Email info@zooversportsevents.nl
Telefoon +31 (0)85 08 68 300
KvK 05059071
BTW nr. NL805657915B01
IBAN NL96 RABO 0345 5999 18
14:14:46 | 0,07 | zooversportsevents | NMT-WEB-119 TourWeb © NetMatch