naar Homepagina
  1. Hoe werkt de Nations League nu eigenlijk?

Hoe werkt de Nations League nu eigenlijk?

In het najaar van 2020 wordt de tweede editie van de Nations League gespeeld. Tijdens de eerste editie van dit landentoernooi kwam Nederland tot de finale, maar verloor daar van Portugal. Dit jaar hopen we op een sterke revanche van Oranje. We kunnen niet wachten tot we de mannen weer in actie zien!

Verdeling van de landen
Aan de Nations League doen in totaal 55 landen mee. Deze landen zijn verdeeld over vier divisies: divisie A, B, C en D. De verdeling vond bij de eerste editie plaats op basis van de ranglijst voor landenteams op dat moment. De landen die het hoogst op de ranking stonden, werden in de hoogste divisie ingedeeld. Nederland stond bijvoorbeeld hoog in de ranglijst, waardoor het in divisie A is geplaatst. Op basis van de uitslagen van de eerste editie, zouden Duitsland, Polen, Kroatië en Ijsland moeten degraderen uit divisie A naar divisie B. Echter is besloten dat er in de tweede editie, die in het najaar van 2020 start, meer teams in divisie A mogen zitten. Door deze wijziging zijn er geen teams vanuit divisie A gedegradeerd naar divisie B.

Er zijn dus vier divisies met in totaal 55 teams. Divisie A t/m C bestaat uit 16 landenteams en divisie D bestaat uit 7 landenteams. Binnen iedere divisie worden vervolgens vier poules gemaakt bestaande uit vier landen. Alleen in divisie D worden twee poules gemaakt: één met vier landen en één met drie landen. Nederland zit bijvoorbeeld in de poule met Polen, Italië en Bosnië en Herzegovina. De volledige indeling van alle landen lees je hier terug. De poulewedstrijden worden in de maanden september t/m november gespeeld.

Hoe word je winnaar van de Nations League?
Alleen teams die in divisie A zitten, kunnen de Nations League winnen. Als eerste moet je daarvoor de winnaar van je poule worden. Zo speelt Nederland in september en november poulewedstrijden tegen Polen, Italië en Bosnië en Herzegovina. Als Nederland winnaar van deze poule wordt, spelen zij tegen de andere poulewinnaars uit divisie A. Vervolgens wordt aan de hand van een halve finale en een finale bepaalt wie winnaar van de Nations League wordt. De winnaar krijgt een beker, de eer om zich de komende twee jaar kampioen te mogen noemen én een flink bedrag aan prijzengeld.

De uiteindelijke groepswinnaars in de divisies B, C en D promoveren naar een hogere divisie. Het doel is dus om in de hoogste divisie te komen, want zoals gezegd: alleen teams in de hoogste divisie kunnen de Nations League winnen. De teams die onderaan komen te staan in de divisies A, B en C moeten daarentegen degraderen naar een lagere divisie.

Wat heeft het toernooi met het Europees eindtoernooi te maken?

De Nations League is overigens niet alleen interessant vanwege de beker en geldprijs; het biedt ook andere kansen. De beste vier landen van iedere divisie kunnen zich namelijk door middel van onderlinge play offs plaatsen voor het Europees eindtoernooi. Als het een land dus niet is gelukt om zich voor het eindtoernooi te plaatsen via de reguliere plaatsingsmethode, dan werkt de Nations League als vangnet.

Steun het Nederlands elftal!
Oranje neemt het dit najaar op tegen Polen, Italië en Bosnië en Herzegovina. Wil jij dit toernooi van dichtbij meemaken? Dat kan! Als official travelpartner van de KNVB bieden wij compleet verzorgde arrangementen aan naar de wedstrijden van het Nederlands elftal. Bekijk hier alle mogelijkheden.

Bron: Sportnieuws, Nationsleaguevoetbal, EK2020-voetbal

Telefoon 085 - 08 68 300
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag
Zoover Sports & Events
Zoover Sports & Events
Aagje Dekenstraat 51
8023 BZ Zwolle
Email info@zooversportsevents.nl
Telefoon +31 (0)85 08 68 300
KvK 05059071
BTW nr. NL805657915B01
IBAN NL96 RABO 0345 5999 18
14:20:50 | 0,09 | zooversportsevents | NMT-WEB-119 TourWeb © NetMatch