4X Dit wist je nog niet over Tokyo2020
Het komt steeds dichterbij; de start van de Olympische Zomerspelen in Tokyo! Om je alvast in Olympische sferen te brengen hebben we de vier leukste feitjes over de Olympische Spelen voor je op een rijtje gezet.1. Het logo van Tokyo2020 zag er eerst heel anders uit
Voor elke Olympische Spelen wordt een logo ontworpen. In 2015 kwam de organisatie van Tokyo2020 voor het eerst met het logo voor de Olympische Spelen naar buiten. Helaas was niet iedereen blij met het ontwerp. Het Theater van Luik vond zelfs dat het teveel op het logo van het theater leek. Hierdoor moest de organisatie het logo zelfs terugtrekken. Oeps!
Voor het bedenken van een nieuw logo organiseerde Tokyo2020 een wedstrijd. Maar liefst 14.000 (!) mensen stuurden een ontwerp op naar de organisatie. Uiteindelijk koos het organiserend comité voor een nieuw logo met een blauwe cirkel. Deze cirkel heeft te maken met de visie van de Olympische Spelen in Tokyo: unity in diversity (eenheid in verscheidenheid). Deze visie staat voor de verschillende culturen die samen verbonden zijn door de Olympische Spelen. Gelukkig is het nieuwe logo niet beschuldigd van plagiaat.
2. Mascottes voor jong en oud
Elke Olympische Spelen worden mascottes in het leven geroepen. Ze zijn bedoeld om de topsporters aan te moedigen en hebben een lief en speels karakter. De organisatie van Tokyo2020 besloot om de kinderen in Japan hun favoriete mascottes te laten kiezen. Uitendelijk mochten de kinderen van 16.700 basisscholen stemmen op hun favoriete mascottes. Zij kozen voor Miraitowa en Someity. De namen van deze twee topsupporters hebben een mooie betekenis. Miraitowa betekent ‘toekomst’ en ‘eeuwigheid’ en staat voor een hoopvolle toekomst in de harten van alle mensen voor altijd. Someity betekent letterlijk ‘zo machtig’ en is afgeleid van de typische Japanse kersenbloesem.
De mascottes lijken op superhelden uit Japanse stripverhalen. Ze hebben grote ogen, puntige oren en superkrachten. Tijdens de Olympische Spelen zullen de mascottes de topsporters aanmoedigen. Mocht je tijdens de Spelen in Tokyo zijn dan kom je ze misschien wel tegen!
3. De Olympische medailles worden gemaakt van gerecycled materiaal
Nu steeds meer mensen en bedrijven zich bezighouden met duurzaamheid kon Tokyo2020 niet achterblijven. Voor de productie van de 5000 medailles riep de organisatie dan ook een duurzaam project in het leven. Vanaf april 2017 kon iedereen in Japan zijn kleine, elektronische apparaten inleveren. In twee jaar tijd hebben de Japanners massaal hun oude apparaten gedoneerd aan het project. Er werden zelfs zes miljoen mobiele telefoons ingeleverd!
Inmiddels zijn alle bruikbare materialen uit de apparaten gehaald en kan de productie beginnen. Het ontwerp van de medailles wordt vandaag gepresenteerd tijdens een speciale ceremonie. Wij zijn enthousiast over dit toffe project en erg benieuwd naar het ontwerp van de Olympische medailles
4. De Olympische Vlam brandt op twee plekken in de stad
Elke Olympische Spelen brandt het Olympisch vuur op een belangrijke plek; het Olympisch Stadion. Nadat honderden mensen de Olympische fakkel door heel het land hebben gedragen, wordt het vuur hier aangestoken tijdens de openingsceremonie. Deze editie wordt het vuur niet alleen aangestoken in het Olympisch Stadion, maar ook op een andere plek in de stad: in de baai van Tokyo. In dit gebied worden namelijk ook veel wedstrijden gespeeld tijdens de Olympische Spelen. Ben je nieuwsgierig naar de wedstrijdlocaties? Bekijk deze hier.
Nog een leuk feitje over de Olympische Vlam: de architect van het Olympisch Stadion vergat tijdens het ontwerpen een plek te maken voor het vuur. Hierdoor moest het ontwerp achteraf weer veranderd worden en liep de nieuwbouw vertraging op. Gelukkig is de nieuwbouw van het stadion al voor 90% afgerond en konden de eerste journalisten al een kijkje nemen.
Begint het bij jou al te kriebelen? Jij kunt erbij zijn! Bekijk hier onze arrangementen naar de Olympische Spelen. Tijdens het boeken van één van deze arrangementen kun je gemakkelijk wedstrijdtickets selecteren. Zo ben je verzekerd van een bezoek aan één of meerdere Olympische wedstrijden!
Bron: Tokyo2020, NOS, AD, Trouw.