naar Homepagina
  1. Nieuwe spelregels en technieken in het voetbal

Nieuwe spelregels en technieken in het voetbal

De voetbalwereld is constant in beweging en nieuwe technieken en regels doen hun intrede. Maar niet iedereen is het altijd eens met deze veranderingen. Voetbalanalisten en liefhebbers van de sport zijn kritisch. Kunnen we straks nog wel van een lekker potje voetbal genieten? Om antwoord te kunnen geven op die vraag, zetten we hier een paar belangrijke veranderingen voor je op een rij!  

De hypermoderne videoscheidsrechter; zegen of vloek?

Nergens laaien discussies hoger over op dan over de beslissingen van een scheidsrechter tijdens een voetbalwedstrijd. Want was het nu wel of geen hands en rolde die bal wel of niet over de doellijn? Om aan sommige discussies definitief een einde te maken introduceerde de FIFA een tijdje geleden al de videoscheidsrechter. Deze scheids volgt met behulp van camerabeelden vanuit een aparte ruimte de wedstrijd. Hij adviseert de scheidsrechter op het veld bij wedstrijdbepalende spelsituaties zoals strafschoppen, rode kaarten en doelpunten waar een overtreding of buiten spel aan vooraf is gegaan.Deze nieuwe techniek werd tijdens het WK van 2018 voor het eerst op wereldniveau gebruikt. De zogeheten Video Assisted Referee (VAR) werd een ingeburgerde term in de voetbalwereld, maar er ontstond ook de nodige kritiek. De videoscheids zou het voetbal dan misschien objectiever, eerlijker en onpartijdiger maken, maar veel tegenstanders vinden juist het tegenovergestelde. Want waar de VAR in de ene wedstrijd een strafschop toekent, wordt een soortgelijke situatie in een andere wedstrijd totaal genegeerd. Een ding is zeker: de komst van de videoref heeft in ieder geval geen einde gemaakt aan de eeuwige kritiek op de scheids! 

Tot in de puntjes geregeld… 

Na het WK werd duidelijk dat de nieuwe techniek van de VAR nog niet goed werkte. Steeds meer voetbalkenners vragen zich af of het voor de toekomst van het voetbal niet beter is om de moderne scheids af te schaffen. Volgens hen zou het beter zijn om sommige spelregels aan te passen of aan te scherpen om zo het voetbal eerlijker en onpartijdiger te maken. Daarom heeft de internationale spelorganisatie van het voetbal (IFAB) besloten dat er vanaf volgend seizoen gevoetbald wordt met vier nieuwe spelregels. Deze nieuwe regels zijn bedoeld om scheidsrechters te helpen en voetbalwedstrijden eerlijker te maken. Om welke regels gaat het? We zetten ze hieronder op een rijtje:  

1. Weg van de verdedigingsmuur
Bij een vrije trap mogen spelers van de aanvallende partij niet langer plaatsnemen in de verdedigingsmuur. Het idee achter deze nieuwe regel is om te voorkomen dat spelers de muur ontregelen en tegenstanders wegduwen. Vanaf komend seizoen moeten spelers op tenminste één meter afstand van de defensieve muur staan

2. Tijdrekken voorkomen
Spelers die gewisseld worden moeten het veld bij de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn verlaten en niet, zoals nu, bij de middenlijn aan de zijkant van het veld. Deze regel is bedacht om tijdrekken te vermijden. 

3. Strengere regels handsbal
Zowel een opzettelijke als een onopzettelijke handsbal wordt bestraft als er een doelpunt uit voort komt. Het maakt niet meer uit of de speler de bal nu bewust of onbewust met de hand raakt, als er een doelpunt of directe kans uit voortkomt dan krijgt de tegenstander een vrije trap. Deze regel is bedacht om de scheidsrechter te helpen bij het beoordelen van een handsbal. 

4. Doeltrap
De laatste nieuwe regel gaat over het nemen van een doeltrap. Hierbij is het voor een ontvanger niet langer verplicht om de bal pas buiten het eigen zestienmetergebied aan te raken. Een doelman kan zijn medespeler nu dus ook binnen het eigen strafschopgebied bereiken. 

Ook deze nieuwe regels konden op voor- en tegenstanders rekenen. Voetballiefhebbers vinden dat het ‘vrije spel’ langzaam aan het verdwijnen is door moderne technieken en nieuwe regels. Het zou afbreuk doen aan de spanning en sfeer van een wedstrijd. En de eeuwige discussie over het wel of niet partijdig zijn van de scheidsrechter… die hoort toch gewoon bij de emotie van een mooi potje voetbal? Kortom: het blijkt een gevoelig onderwerp; al die veranderingen in de voetbalwereld! 

Bron: IFAB, VI.

Telefoon 085 - 08 68 300
Openingstijden
Maandag t/m vrijdag
Zoover Sports & Events
Zoover Sports & Events
Aagje Dekenstraat 51
8023 BZ Zwolle
Email info@zooversportsevents.nl
Telefoon +31 (0)85 08 68 300
KvK 05059071
BTW nr. NL805657915B01
IBAN NL96 RABO 0345 5999 18
14:48:48 | 0,08 | zooversportsevents | NMT-WEB-119 TourWeb © NetMatch